Maksers voor buiten

Waar geldt een dringend advies mondkapjes in Nederland of is deze zelfs verplicht?

  1. Home
  2. Blog
  3. Waar geldt een dringend advies mondkapjes in Nederland of is deze zelfs verplicht?

Nu het coronavirus weer oplaait in delen van Nederland en de positieve coronatests record na record breken is er weer veel te doen over het dringend advies mondkapjes, of zoals Mark Rutte ze noemt: mondneusmaskers. Sedert 30 september geldt er zelfs een dringend advies om jezelf in de publieke ruimte in Nederland te voorzien van een beschermingsmiddel zoals een mondmasker of een andere manier om je mond af te schermen.

Hierbij zijn de opties natuurlijk legio. Men kan gaan voor de simpele wegwerp mondkapjes die je maximaal één keer uit gebruiken maar gezien je dan iedere dag een nieuw masker nodig hebt zal dit, behalve een dure bezigheid, op termijn ook nog eens flink belastend voor het milieu. Je zult zelf ook al vast enkele mondkapjes weggeworpen als rotzooi op straat gezien hebben.

De beste optie is dan natuurlijk de herbruikbare vorm zoals wij ze aanbieden op onze website. Behalve dat ze ook nog eens een stuk comfortabeler zitten kun je deze mondneusmaskers dag in en dag uit gebruiken én zijn ze makkelijk wasbaar in een wasmachine.

Verplichting in Poppodia:

In de Amsterdamse poppodiums zoals de Melkweg en Paradiso is het nu verplicht een mondkapje te dragen, behalve als je op je plek zit. Dit houdt in dat je als je gaat voor een drankje bij de bar of even naar het toilet moet je gevraagd wordt om een mondkapje op te hebben. Deze kun je dan als je weer op je plek zit af zetten. Hierin wordt ook verzocht een eigen mondkapje bij je te hebben.

“Alleen als je op je stoel zit mag je deze afdoen. Ga je naar de bar of het toilet? Dan zet je deze weer op totdat je weer op je plek zit. We verzoeken je om je eigen mondkapje mee te nemen”, is te lezen op de websites van de poptempels.

Dringend advies mondkapjes in Musea:

Diverse musea in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben al aangegeven aan hun publiek dat er een dringend advies geld een mondkapje te dragen tijdens jouw museum bezoek. Hierin geld overigens geen verplichting gezien deze locaties vaak meer dan genoeg ruimte hebben om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren tussen bezoekers.

Daarnaast hebben de Musea wel aangegeven dat personeel dat in contact komt met bezoekers wel verplicht gevraagd wordt een mondneusmasker te dragen. Zowel ter bescherming van hunzelf als de bezoekers van deze locaties; zoals bijvoorbeeld het Kunstmuseum in Den Haag, het Mauritshuis en de Kunsthal in Rotterdam dragen dit uit.

“Bezoekers, vrijwilligers en medewerkers zijn veilig in het museum”, benadrukt intussen de Museumvereniging. Ze zegt dat de musea de landelijke richtlijnen volgen. “Ook raden we onze leden aan bij hun veiligheidsregio na te gaan of er verdere maatregelen gelden. Hoe dan ook willen we dat mensen veilig naar musea kunnen.”

Verplichting van mondkapjes in Ziekenhuizen:

Diverse ziekenhuizen, zoals het HMC (Haags Medisch Centrum) hebben patiënten, bezoekers en zorgverleners nu verplicht een mondkapje te dragen. Alleen voor de patiënten op de verpleegafdeling geldt deze maatregel niet.

Meer ziekenhuizen, ook buiten de randstad, zien een plicht van mondkapjes als een goede manier om het besmettingsgevaar te verminderen. De Gelderse Vallei kondigde nog voor het dringend advies van Mark Rutte al aan dat op hun locaties mondneusmaskers verplicht zijn. Ook het Utrechtse St. Antonius Ziekenhuis werkt al langer met dergelijke maatregelen.

Wel dringend advies mondkapjes, geen verplichting op Hogescholen en Universiteiten

Voorlopig zal er geen verplichting van mondkapjes worden gesteld op universiteiten, zo verteld universiteitenkoepel VSNU. De koepelorganisatie merkt hierbij op dat in universitair medische centra wél andere regels kunnen gelden.

“Wel kan het zijn dat een individuele universiteit in overleg met de veiligheidsregio het gebruik van mondkapjes dringend adviseert, bijvoorbeeld bij verplaatsingen in de gebouwen”, aldus de Vereniging van Universiteiten.

Ook de Vereniging Hogescholen heeft aangegeven geen aanbeveling te doen over het wel of dan wel niet dragen van mondkapjes in het onderwijs. ‘We snappen als hogescholen ervoor kiezen een mondkapjesplicht uit te dragen, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam”.

Voor middelbare scholen wordt er wel geroepen dan een dringend advies mondkapjes gaat gelden, “Vooral in de wandelgangen en in de pauzes zijn er veel momenten waar de afstand niet gehouden kan worden. We vragen leerlingen dan ook hun verantwoording te nemen” aldus verschillende middelbare scholen.

Supermarkten geen verplichting

In de Nederlandse supermarkten zal geen verplichting van mondkapjes gelden voor de klanten. Zij laten de keuze aan de klant. “Het gebruik van winkelwagens creëert al afstand en wij voelen er niets voor een verplichting in te stellen op een plek waar aan de eerste levensbehoeftes voldaan wordt.

Conclusie: Let op elkaar en de lokale regels

Zoals je kunt lezen zijn er veel verschillende plekken met veel verschillende regels. Over het algemeen geld het dringend advies mondkapjes over geheel de publieke ruimte in Nederland. Gezien de regels van winkel tot winkel kunnen verschillen is het dus handig om altijd een herbruikbaar mondkapje bij je te hebben. Op zoek naar een grappige mondkapjes? Ook deze bestaan. Meer informatie over het dringend advies mondkapjes kun je hier lezen.

Menu